Doamne, când te-am văzut străin și te-am primit…

Luni din săptămâna 1 a Păresimilor – 02 martie 2020

Bună ziua, lume! Cuvintele pe care Învățătorul le adresează astăzi alor săi sunt cuvinte care nu lasă loc pentru prea multă imaginație: „Doamne, când te-am văzut flămând, și te-am hrănit, sau însetat, și ți-am dat să bei? Când te-am văzut străin, și te-am primit, sau gol, și te-am îmbrăcat? Când te-am văzut bolnav sau în închisoare, și am venit la tine?”.

Iar regele, răspunzând, le va spune: „Adevăr vă spun: tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut” (Matei 25,31-46). Este pagina lui Matei pe care o numim a „judecății universale”, dar ar trebui să fie numită cea a „dovezii Fericirilor”. Nu putem citi și înțelege acest text fără a-l ține în față pe cel al Fericirilor, și în mod deosebit prima fericire. De fapt, numai cei care aleg în mod voluntar și liber să trăiască acea sărăcie care este făcută din împărtășire, din atenție totală față de binele și viața celorlalți, vor avea ochi să-i vadă pe cei flămânzi, pe cei însetați, pe cei bolnavi… etc. Este inutil să facem din acest text, așa cum s-a întâmplat adesea, un îndemn pios de a face vreo faptă bună. Deci, totul, ori se sprijină pe opțiunea fundamentală a Fericirilor, ori devine un exercițiu simplu prin care „eu, care sunt bun, te ajut pe tine care ești în nevoie”, dar menținându-l pe celălalt în nevoie pentru a putea avea grijă încontinuu de el într-o manieră paternalistă, și nu paternă asemănătoare celei a Dumnezeului lui Isus. Tatăl nu dorește „mici sacrificii” de bunătate, ci persoane libere care aleg în mod liber să fie „zoofore”, aducătoare de viață, care practică o iubire asemănătoare cu cea a sa, capabile să elibereze de sărăcie și nedreptate prin crearea de spații comunitare în care acțiunea Duhului, comunicat din abundență, se manifestă într-un mod concret și eficient. Iar pentru a face acest lucru nu sunt necesare indicațiile Parohului, ale Episcopului sau ale Papei: este de ajuns să mergem în spatele Învățătorului zi de zi. Să ne amintim: chiar și în drumul păresimal nu este suficient să facem fapte de caritate, ci este necesar să devenim caritabili, adică femei și bărbați care răspândesc mireasma carității lui Cristos. O îmbrățișare tuturor. Viață fericită!

Pr. Luciano Locatelli

Sursa: Il Popolo della Senape

Matei 25,31-46

În acel timp, Isus le-a spus discipolilor săi: «Când va veni Fiul omului în gloria lui, împreună cu toți îngerii, atunci se va așeza pe tronul gloriei sale. Și se vor aduna înaintea lui toate neamurile, iar el îi va despărți pe unii de alții așa cum păstorul desparte oile de capre: va pune oile la dreapta sa, iar caprele la stânga.

Atunci regele va spune celor de la dreapta sa: „Veniți, binecuvântații Tatălui meu, moșteniți împărăția care a fost pregătită pentru voi de la crearea lumii! Căci am fost flămând, și mi-ați dat să mănânc, am fost însetat, și mi-ați dat să beau, am fost străin, și m-ați primit, gol, și m-ați îmbrăcat, bolnav, și m-ați vizitat, am fost în închisoare, și ați venit la mine!”.

Atunci îi vor răspunde cei drepți, zicând: „Doamne, când te-am văzut flămând, și te-am hrănit, sau însetat, și ți-am dat să bei? Când te-am văzut străin, și te-am primit, sau gol, și te-am îmbrăcat? Când te-am văzut bolnav sau în închisoare, și am venit la tine?”.

Iar regele, răspunzând, le va spune: „Adevăr vă spun: tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut”.

Atunci le va spune celor de la stânga: „Plecați de la mine, blestemaților, în focul cel veșnic pregătit pentru diavol și îngerii lui! Căci am fost flămând, și nu mi-ați dat să mănânc, am fost însetat, și nu mi-ați dat să beau, am fost străin, și nu m-ați primit, gol, și nu m-ați îmbrăcat, bolnav și în închisoare, și nu m-ați vizitat”.

Atunci ei îi vor răspunde, zicând: „Doamne, când te-am văzut flămând sau însetat sau străin sau gol, sau bolnav sau în închisoare, și nu ți-am slujit?”.

Iar el le va răspunde: „Adevăr vă spun: tot ce nu ați făcut unuia dintre aceștia, cei mai mici, mie nu mi-ați făcut”. Și vor merge aceștia în chinul veșnic, iar cei drepți, în viața cea veșnică».

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *