Miercurea Cenușii si postul

Cum de a avut ajunarea un succes atât de mare în spiritualitatea creștină?

„Dar tu, când postești, parfumează-ți capul și spală-ți fața, ca lumea să nu vadă că postești, ci numai Tatăl tău, care este în ascuns; iar Tatăl tău, care vede în ascuns, te va răsplăti” (Matei 6,17-18).

Isus, care nu a practicat niciodată ajunarea religioasă și nu i-a invitat niciodată pe discipolii săi să postească, spune că aceia care vor să ajuneze să nu o facă pentru a-și arăta propria sfințenie sau virtute, ca să fie lăudați de lume, ci într-o manieră discretă, astfel încât să apară opusul. Expresia „parfumează-ți capul și spală-ți fața” era caracteristică zilei de sărbătoare; deci le spune să arate contrariul a ceea ce fac.

Cum de a avut ajunarea un succes atât de mare în spiritualitatea creștină? Nu vorbesc despre aparițiile Maicii Domnului, care, acolo unde apare, spune ca prim lucru: post! Și spune asta oamenilor care postesc de o viață, oamenilor care mor de foame. În locurile cele mai dizgrațiate, cele mai sărace de pe pământ spune: postiți! Nu vorbesc, de aceea, despre aceste fleacuri! Care este fundamentul ajunării în spiritualitatea creștină? Dacă luați Evanghelia pe care o aveți și mergeți la Matei capitolul 17, veți vedea că nu mai există versetul 21, sau că este între paranteze, iar o notă de subsol spune: „acest verset nu aparține textului original”. Versetul 21 spunea: „Acest soi de demoni nu poate fi alungat decât prin rugăciune și post”. Până în urmă cu treizeci de ani era text oficial; numai revizuirea textelor originale a putut să dovedească faptul că versetul nu exista și a fost eliminat. Acest verset este în Marcu 9,29, însă spune: „Acest soi de demoni nu poate fi alungat decât prin rugăciune”.

Cel care a adăugat cuvintele „și prin post” la expresia „acest soi nu poate fi alungat decât prin rugăciune”, a fost un copist, probabil un călugăr din primele secole ale creștinismului, din secolul al IV-lea, aducând astfel daune incalculabile spiritualității creștine. A adăugat el aceste cuvinte. Dacă mergeți să vedeți Marcu 9,29, veți observa că ajunarea nu mai există. Dacă este o învățătură a lui Isus, e clar că trebuie ascultată, însă timp de secole am fost convinși că Isus ne-a invitat să postim, dar de fapt era un călugăr.

Pr. Alberto Maggi

Link: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *