Cine își va pierde viața pentru mine și pentru evanghelie, o va salva

Vineri din săptămâna a 6-a de peste an – 21 februarie 2020

Da, Isus este Mesia. Și ia această conștientizare foarte în serios. Nu, el nu vrea să pună mâna pe o armă pentru a-și afirma identitatea, nici să se lase purtat de valul naționalist al unui popor obosit să fie asuprit de puternicul de serviciu. Isus vrea să meargă până la capăt, să-și afirme viziunea despre Dumnezeu până la moarte. Crucea pe care trebuie să o îmbrățișăm nu este, desigur, o oarecare suferință pe care trebuie s-o îndurăm cu resemnare, ci logica celui căruia îi pasă atât de mult de prezența lui Dumnezeu încât o pune deasupra vieții însăși. Moartea pe cruce era cea mai infamantă umilire pe care o persoană o putea experimenta, un oprobriu și o ignominie pentru familia condamnatului. Toți se rușinau de un membru al familiei crucificat, și erau supuși unei aspre judecăți sociale. Până în acel punct trebuie să fim dispuși să-l urmăm pe Dumnezeul lui Isus, până la știrbirea totală a propriei reputații. Să ne facem bine socotelile, așadar: putem câștiga lumea întreagă, dar dacă pierdem viața adevărată, viața autentică, viața veșnică, adică viața Celui Veșnic, ne-am pierdut timpul. Să încercăm să cultivăm această viață deplină, așadar, oricât ne-ar costa.

Paolo Curtaz

Sursa: Paolo Curtaz

Marcu 8,34–9,1

În acel timp, Isus, chemând la sine mulțimea și pe discipolii săi, le-a spus: «Dacă cineva vrea să vină după mine, să renunțe la sine, să-și ia crucea și să mă urmeze! Căci cine vrea să-și salveze viața o va pierde; cine însă își va pierde viața pentru mine și pentru evanghelie o va salva. Așadar, ce-i folosește omului să câștige lumea întreagă, dacă își pierde sufletul? Căci ce poate să dea omul în schimb pentru sufletul său? Dacă cineva se va rușina de mine și de cuvintele mele în această generație adulteră și păcătoasă, și Fiul Omului se va rușina de el când va veni în gloria Tatălui său cu îngerii cei sfinți».

Și le zicea: «Adevăr vă spun că sunt unii dintre cei care stau aici care nu vor vedea moartea până când nu vor vedea împărăția lui Dumnezeu venind cu putere».

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *